69. Lutfisk

Lästext

|37| |39|

Lutfisk

1 Blötes 3 dygn, bytes vatten en gång om dagen, flås efter blötningen. Skrapas med vispel väl noga ren vid varje ömsning.

2 Till ett halvt lispund fisk: 2 kappor aska, ½ stop kalk, 16 kannor åvatten kokas i två timmar och sen den kallnat och klarnat slås över fisken. På tredje dygnet börjar man efterse och flyttar i vatten de bitar som äro färdigt lutade.

3 (½ stop kalk är för litet, torde tåla vid att taga nära dubbelt opp.)

4 (1866) 14 kannor vatten, 3 kannor aska, 3 kvarter ¾ kalk. Denna proportion har sedan följts.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |37| |39|

    Lutfisk

    Blötes 3 dygn, bytes vatten en gång om dagen, flås efter blötningen. Skrapas med hvispel väl noga ren vid hvarje ömsning.

    Till ett halft L℔ fisk: 2 kappor aska, ½ stop kalk, 16 kannor åvatten kokas i två timmar och sen den kallnat och klarnat slås öfver fisken. På tredje dygnet börjar man efterse och flyttar i vatten de bitar som äro färdigt lutade.

    (½ stop kalk är för litet, torde tåla vid att taga nära dubbelt opp

    (1866) 14 kannor vatten, 3 kannor aska, 3 qvarte ¾ kalk. Denna proportion har sedan följts –