41. Kaka av kokt smet

Lästext

Kaka av kokt smet

1 ½ stop mjölk sättes på elden och då den börjar sjuda ivispas så mycket vetemjöl att det blir som en tunn gröt, som klappas till dess den lossnar från skeden, då den lyftes av elden och ett par skedblad smör ilägges. Sedan den kallnat iröres 6 ägg, socker, rivet citronskal och litet salt. Gräddas i ugn i smord form.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Kaka af kokt smet

    ½ stop mjölk sättes på elden och då den börjar sjuda ihvispas så mycket hvetemjöl att det blir som en tunn gröt, som klappas till dess den lossnar från skeden, då den lyftes af elden och ett par skedblad smör ilägges. Sedan den kallnat iröres 6 ägg, socker, rifvit citron skal och litet sallt. Gräddas i ugn i smord form.