12. Att inlägga spenat

12. Att inlägga spenat

Lästext

Att inlägga spenat

1 Till en kanna vatten tages 16 lod salt, när det kokar opp ilägges spenaten, vändes väl under förvällningen och ökes mera spenat till allt efter som den saftar sig. Till en fyra kannors kittel tages endast 1 ½ kanna vatten. Efterses noga att allt blir lika förvällt men aktas att ej bli mycket mjukt. Sedan slås spenaten med durkslag.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Att inlägga spenat

    Till en kanna vatten tages 16 lod sallt, när det kokar opp ilägges spenaten, vändes väl under förvällningen och ökes mera spenat till alt efter som den saftar sig. Till en fyra kans kittel tages endast 1 ½ kanna vatten. Efter ses noga att alt blir lika förvält men aktas att ej bli mycket mjukt. Sedan slås spenaten med durchslag