Lästext
|9||11|
Äggkringlor
1 8 ägg vispas väl med socker efter smak. Därtill blandas ett kvarter grädda och mjöl så att degen blir lagom hård att trilla till kringlor.
1 8 ägg vispas väl med socker efter smak. Därtill blandas ett kvarter grädda och mjöl så att degen blir lagom hård att trilla till kringlor.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
8 ägg hvispas väl med socker efter smak. Dartill blandas ett quarter grädda och mjöl så att degen blir lagom hård att trilla till kringlor.