Lästext
Potatismjölskaka
1 12 äggulor vispas med en större tekopp socker tills det tjocknar. Lika många vitor vispas till hårt skum. Sedan gulorna äro vispade iröres en kopp fint potatismjöl, och sist vitorna. Fordrar mera stark värma.
1 12 äggulor vispas med en större tekopp socker tills det tjocknar. Lika många vitor vispas till hårt skum. Sedan gulorna äro vispade iröres en kopp fint potatismjöl, och sist vitorna. Fordrar mera stark värma.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
12 äggulor vispas med en större thekopp socker tills det tjocknar. Lika många hvitor hvispas till hårdt skum. Sedan gulorna äro vispade iröres en kopp fint potatis mjöl, och sist hvitorna. Fodrar mera stark värma.