108. Blå färg, vacker och hög på ylle och silke, med Lycopodium complanatum, eller jämna lummer

108. Blå färg, vacker och hög på ylle och silke, med Lycopodium complanatum, eller jämna lummer

Lästext

|82| |84|

Blå färg, vacker och hög på ylle och silke, med Lycopodium complanatum, eller jämna lummer

1 Gräset sönderhackas och strös varvtals mellan godset, ungefär till dubbel vikt emot det senare. Påhälles vatten att det står över. Kokas 2 à 3 timmar och påökas mera vatten alltefter som det inkokas. Torkas sedan. Blötes väl i kallt vatten innan det indoppas i senare spadet. 6 à 8 lod bresilja kokas på vanligt sätt i väl förtent kopparpanna. Däri kokas godset tills det blir lagom mörkt. Sköljes efter opptagningen genast i kallt vatten. Även mattlummer kan med lika fördel nyttjas.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |82| |84|

    Blåfärg vacker och hög på ylle och silke, med Lycopodium complanatum, eller Jemna Lummer.

    Gräset sönderhackas och strös hvarftals mellan godset, ungefär till dubbel vigt emot det sednare. Påhälles vatten att det står öfver. Kokas 2 à 3 timmar och påökas mera vatten altefter som det inkokas. Torkas sedan. Blötes väl i kallt vatten innan det indoppas i sednare spadet. 6 à 8 lod bresilja kokas på vanligt sätt i väl förtennt kopparpanna. Deri kokas godset tills det blir lagom mörkt. Sköljes efter opptagningen genast i kallt vatten. Äfven Mattelummer kan med lika fördel nyttjas.