Lästext
Bärgeléer
1 Sedan bären äro rensade, sönder|19||21|kramas de på ett fat och pressas genom en duk. Saften kokas med lika vikt socker och skummas. När det trådar sig mellan fingrarna kan det, efter att något svalna, slås i burkar.
1 Sedan bären äro rensade, sönder|19||21|kramas de på ett fat och pressas genom en duk. Saften kokas med lika vikt socker och skummas. När det trådar sig mellan fingrarna kan det, efter att något svalna, slås i burkar.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
Sedan bären äro rensade, sönder|19||21|kramas de på ett fat och pressas genom en duk. Saften kokas med lika vigt socker och skummas. när det trådar sig mellan fingrarna kan det, efter att något svalna, slås i burkar.