43. Vita pepparnötter

Lästext

Vita pepparnötter

1 8 ägg, 2 skålpund pudersocker vispas med 1 ½ skålpund mjöl och något rosenvatten samt skalet av två citroner. Denna massa arbetas på bordet med två citroner. Nötter rullas därav, sättas på oblat att stå över natten och gräddas följande dag i svag värme i ugn.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Hvita pepparnötter

    8 ägg, 2 ℔ pudersocker hvispas med 1 ½ ℔ mjöl och något rosenvatten samt skalet af två citroner. Denna massa arbetas på bordet med två citroner. Nötter rullas deraf sättas på oblat att stå öfver natten och gräddas följande dag i svag värme i ugn.