75. Bergcrème

Lästext

Bergcrème

1 12 lod rivit socker, 8 äggulor, 2 matskedsblad mjöl omröres väl med en träsked i en kastrull. Sedan det är väl omrört tillägges ½ kvarter god grädda, varpå kastrullen lyftas på elden och får under fortfarande omrörning koka ungefär 10 minuter. Är crèmen tjock nog, lyftes den av elden och slås på sitt tillärnade käril. Därpå slås de 8 äggvitorna till skum, blandas med 4 lod socker och hopas i skapnad av ett berg på krämen. Det hela beströs med fint socker genom ett såll, och ställes i en måttligt varm ugn. När krämen begynner få färg är den färdig att serveras.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Berg crême

    12 lod rifvit socker, 8 äggulor, 2 matskedblad mjöl omröres väl med en trädsked i en kastrull Sedan det är väl omrördt tillägges ½ qvarter god grädda, hvarpå kastrullen lyftas på elden och får under fortfarande omrörning koka ungefär 10 minuter. Är Cremen tjock nog, lyftes den af elden och slås på sitt tillärnade käril. Derpå slås de 8 ägghvitorna till skum, blandas med 4 lod socker och hopas i skapnad af ett berg på kremen. Det hela beströs med fint socker genom ett såll, och ställes i en måttligt varm ugn. När kremen begynner få färg är den färdig att serveras.