1. Pepparnötter

Lästext

|1| |5|

Pepparnötter

1 Till ¾ skålpund socker tages 5 stycken ägg, 1 skålpund gott vetemjöl, 3 lod pomeransskal, 1 lod ingefära och 1 lod kanel. Äggen vispas mycket väl med sockret, sedan röres kryddorna och mjölet uti, men lämnas så mycket mjöl att man därmed kan baka upp degen på bordet. Rullas till små bullor och gräddas på spjäll.

2 Anmärkning. Anses bättre att taga endast lika mycket mjöl som socker.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |1| |5|

    Peppar Nötter.

    Till ¾ ℔ socker tages 5 st ägg, 1 ℔ godt hvetemjöl, 3 lod pomeransskal, 1 lod ingefära och 1 lod canel. Äggen hvispas mycket väl med sockret, sedan röres krydderna och mjölet uti, men lemnas så mycket mjöl att man dermed kan baka upp degen på bordet. Rullas till små bullor och gräddas på spjäll.

    Anm. Anses bättre att taga endast lika mycket mjöl som socker.