66. Soja

Lästext

Soja

1 8 lod socker brynes i en stekpanna med ett skedblad smör och en halv jungfru vatten över sakta koleld, tills det under flitig omrörning antager kolsvart färg. Pannan avlyftes och i en annan panna kokas ½ stop salt köttlake och ½ stop vatten, och skummas så länge skum uppstiger. Sedan blandas häri det brända sockret för att ge färg, varefter tillsättes ½ stop vatten, en jungfru sirap, en tesked nejlikor och en spansk pepparpung vilken ej får ligga uti mera än 5 minuter och alltsammans kokas ihop till hälften. När sojan antagit behörig färg avredes den med ½ stop vatten och en matsked potatismjöl, avlyftas och silas. Tillsatsen av vatten|35||37| lämpas efter köttlakens styrka. Om den är mindre salt tillägges mindre vatten.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Soja

    8 lod socker brynes i en stekpanna med ett skedblad smör och en half jumfru vatten öfver sagta koleld, tills det under flitig omrörning antager kolsvart färg. Pannan aflyftes och i en annan panna kokas ½ stop sallt köttlake och ½ stop vatten och skummas så länge skum uppstiger. Sedan blandas häri det brända sockret för att ge färg, hvarefter tillsättes ½ stop vatten, en jumfru sirap, en thesked nejlikor och en spansk pepparpung hvilken ej får ligga uti mera än 5 minuter och altsammans kokas ihop till hälften. När sojan antagit behörig färg afredes den med ½ stop vatten och en matsked potatismjöl aflyftas och silas. Till sattsen af vatten|35||37| lämpas efter köttlakens styrka. Om den är mindre sallt tillägges mindre vatten.