68. Insaltning av gravlax, till vinterbehov

68. Insaltning av gravlax, till vinterbehov

Lästext

|36| |38|

Insaltning av gravlax, till vinterbehov

1 Till 7 à 8 lispund lax tages 14 lod salpeter, 1 skålpund socker och 1 kappe salt (finstött).

2 Köttsidorna sättas mot varandra. Ingen tyngd behöves, ej heller lake. Ryggbenet bortskäres. (Salpeter och socker ingnides innan saltet påströs.)

3 Blir till ett lispund bra: 2 lod salpeter, 4 lod socker, salt ½ stop.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |36| |38|

    Insaltning af Graf Lax, till Vinterbehof

    Till 7 à 8 L℔ Lax tages 14 Lod saltpetter, 1 ℔ socker och 1 kappe salt (finstött).

    Köttsidorna sättas mot hvarandra. Ingen tyngd behöfves, ej heller lake. Ryggbenet bortskäres. (Saltpetter och socker ingnides innan saltet påströs.)

    Blir till ett L℔ bra: 2 lod salltpetter 4 lod socker sallt ½ stop