62. Pickles

Lästext

|32| |34|

Pickles

1 Små morötter, rödbetor, bönor, gurkor, potatisknopp, krassknopp, portlaksstjälkar och svampar förvällas var för sig och nedradas varvtals i en burk. Stark ättika kokas med salt, starkpeppar, spanskpeppar, kryddnejlikor, lagerbärsblad, och hälles sedan den kallnat över grönsakerna. Råa pepparotsbitar strös emellan varven vid inläggningen, för att göra pickles väl amper.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |32| |34|

    Pickles

    Små morötter, rödbetor, bönor, gurkor, potatisknopp, krassknopp, portlaksstjilkar och svampar förvällas hvar för sig och nedradas hvarftals i en burk. Stark ättika kokas med sallt, starkpeppar, spanskpeppar, Kryddnejlikor, lagerbärsblad, och hälles sedan den kallnat öfver grönsakerna. Råa pepparots bitar strös emellan hvarfven vid inläggningen, för att göra pickles väl amper.