4. Sirapsbröd

Lästext

Sirapsbröd

1 Ett drygt halvt stop sirap kokas upp med skurna pomeransskal, detta lägges uti 6 kvarter söt mjölk och ett halvt kvarter ättika. Sedan knådas degen med hälften vetemjöl och hälften skrätt rågmjöl att den bliver något hård och tillslås sedan färsk jäst, varefter man låter degen väl jäsa. Då den jäst, ältas den på bord och jäser åter upp, varefter den bakas.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Siraps bröd

    Ett drygt halft stop sirap kokas upp med skurna pomeransskal, detta lägges uti 6 quarter söt mjölk och ett halft quarter ättika. Sedan knådas degen med hälften hvetemjöl och hälften skrädt rågmjöl att den blifver något hård och tillslås sedan färsk gäst, hwar efter man låter degen väl gäsa. Då den gäst ältas den på bord och gäser åter upp, hvarefter den bakas.