19. Stuvad gädda

Lästext

Stuvad gädda

1 Färsk gädda fjällas, skäres i lagoma stycken och kokas med iskorrad lök. Då fisken är lagom kokt avredes spadet med äggulor som äro vispade med socker. Finstött starkpeppar och ättika efter smak tillsättes, och omskakas väl att ej fisken går sönder. Citronskivor eller -skal ger god smak. Likaså fiskfrikadeller eller kräftstjärtar.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Stufvad gädda

    Färsk gädda fjällas, skäres i lagoma stycken och kokas med iskorrad lök. Då fisken är lagom kokt afredes spadet med äggulor som äro hvispade med socker. Finstött starkpeppar och ätticka efter smak tillsättes, och omskakas väl att ej fisken går sönder. Citron skifvor eller skal ge god smak. Likaså fiskfrikadeller eller kräftstjärtar.