67. Persisk skarpsås

Lästext

Persisk skarpsås

1 Uti en större förtent kopparpanna slås ½ stop mjölk, 1 skålpund pudersocker, 1 lod ingefära, ¼ lod nejlikor. ⅛ lod saffran (som torkas och stötes med en bit socker), 4 spanska pepparpungar, när detta uppkokas avredes det med 1 kvarter mjölk, 2 äggulor, och 1 ½ jungfru vetemjöl. Detta invispas och när mjölet blivit väl kokt, tillsättes ½ stop stark ättika. Såsen avlyftas och silas, och är nu färdig. Vid begagnandet tillsättes lika mycket söt grädda som sås. Denna sås serveras till all slags kall mat.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Persisk skarpsås

    Uti en större förtennt kopparpanna slås ½ stop mjölk, 1 ℔ pudersocker, 1 lod ingefära, ¼ lod nejlikor. ⅛ lod saffran (som torrkas och stötes med en bit socker) 4 spanska pepparpungar, när detta uppkokas afredes det med 1 qvarter mjölk, 2 äggulor, och 1 ½ jumfru hvetemjöl. Detta inhvispas och när mjölet blivit väl kokt, tillsättes ½ stop stark ättika såsen aflyftas och silas och är nu färdig. Vid begagnandet tillsättes lika mycket söt grädda som sås. Denna sås serveras till all slags kall mat.