53. Gurkinläggning

Lästext

Gurkinläggning

1 Till 40 à 50 stora släta gulaktiga gurkor tages: en dillkrona till varje gurka, en handfull dragon till hela satsen, samt tillräckligt svarta vinbärs, körsbär och ekblad. Vidare:

Röd vinsten för 30 kopek bankoassignationer
Salpeter för 15
Alun för 5
2 skedblad hel starkpeppar
3 dito dito kryddpeppar
1 dito dito nejlikor

2 Alun, vinsten och salpetern stötes|28||30| fint och blandas tillhopa. Gurkorna böra ligga över en natt i mycket stark saltlake och läggas på såll när de upptagas. Då laken väl avrunnit inlägger man gurkorna sålunda: Först något av alla sorts kryddor, så ett varv tätt lagda gurkor, så något drygare av alla kryddorna, dill, dragon och blad av de övriga sorterna och sålunda fortfares varvtals tills alla gurkor blivit inlagda. Ovanpå lägges tillräckligt av alla sorter kryddor och blad. Allt detta nedlägges i en stor och stark stenkruka. Sist påhälles stark ättika så att den fullkomligt står över gurkorna och bladen. Däruppå|29||31| lägges en träbotten som någorlunda fyller krukan och därpå en sten som ej får vara tyngre än att den jämt håller ner botten så att ättikan stiger över. Krukan överbindes väl med flerdubbelt papper och vaxduk och får ej förvaras i källare.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Gurkinläggning

    Till 40 à 50 stora släta gulaktiga gurkor tages: en dillkrona till hvarje gurka en hand full dragon till hela sattsen, samt tillräckligt svarta vinbärs, kirsbär och ekblad. Vidare:

    Röd vinsten för 30 kop b.co ass.
    Salltpetter för 15
    Alun för 5.
    2 skedblad hel starkpeppar
    3 dito dito kryddpeppar
    1 Dito dito nejlikor.

    Alun vinsten och salltpettern stötes|28||30| fint och blandas tillhopa. Gurkorna böra ligga öfver en natt i mycket stark sallaka och läggas på såll när de upptagas Då lakan väl afrunnit inlägger man gurkorna sålunda: Först något af alla sors kryddor, så ett hvarf tätt laggda gurkor, så något drygare af alla kryddorna, dill, dragon och blad af de öfriga sorterna och sålunda fortfares hvarftals tills alla gurkor blifvit inlaggda. Ofvanpå lägges till räckligt af alla sorter kryddor och blad. Alt detta nedlägges i en stor och stark sten kruka. Sist påhälles stark ätticka så att den fullkomligt står öfver gurkorna och bladen. Deruppå|29||31| lägges en träbotten som någorlunda fyller krukan och derpå en sten som ej får vara tyngre än att en den jemt håller ner botten så att ättickan stiger öfver. Krukan öfverbindes väl med flerdubbelt papper och vaxduk och får ej förvaras i källare.