Lästext
Gurkinläggning
1 Till 40 à 50 stora släta gulaktiga gurkor tages: en dillkrona till varje gurka, en handfull dragon till hela satsen, samt tillräckligt svarta vinbärs, körsbär och ekblad. Vidare:
Röd vinsten för 30 kopek bankoassignationer |
Salpeter för 15 |
Alun för 5 |
2 skedblad hel starkpeppar |
3 dito dito kryddpeppar |
1 dito dito nejlikor |
2 Alun, vinsten och salpetern stötes|28||30| fint och blandas tillhopa. Gurkorna böra ligga över en natt i mycket stark saltlake och läggas på såll när de upptagas. Då laken väl avrunnit inlägger man gurkorna sålunda: Först något av alla sorts kryddor, så ett varv tätt lagda gurkor, så något drygare av alla kryddorna, dill, dragon och blad av de övriga sorterna och sålunda fortfares varvtals tills alla gurkor blivit inlagda. Ovanpå lägges tillräckligt av alla sorter kryddor och blad. Allt detta nedlägges i en stor och stark stenkruka. Sist påhälles stark ättika så att den fullkomligt står över gurkorna och bladen. Däruppå|29||31| lägges en träbotten som någorlunda fyller krukan och därpå en sten som ej får vara tyngre än att den jämt håller ner botten så att ättikan stiger över. Krukan överbindes väl med flerdubbelt papper och vaxduk och får ej förvaras i källare.