20. Mjölpudding

Lästext

Mjölpudding

1 Till en vanlig form, tages 2 kvarter oskummad mjölk, 9 lod socker, 9 lod skirat |13||15|smör, 9 lod mjöl, 4 lod stött sötmandel med några bittra mandlar iblandade. Mjölken, smöret och hälften av sockret sättes att koka, mjölet invispas däri så fort det kokar opp, och snart då det börjar lossa från botten, slås smeten opp att kallna, då andra delen av sockret iröres. När den är kall iröres 9 äggulor, en i sänder, och vitorna vispas till skum och röres sakta uti i detsamma puddingen lägges att koka då formen förut bör vara smord och beströdd med rivet bröd. Får koka 2 ½ timme eller litet däröver. Kan ock gräddas i ugn. Till denna pudding nyttjas bär eller citronsås.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Mjölbudding.

    Till en vanlig form, tages 2 qvarter oskummad mjölk, 9 lod socker, 9 lod skiradt |13||15|smör, 9 lod mjöl, 4 lod stöt sötmandel med några bittra ibland. Mjölken smöret och hälften af sockret sättes att koka, mjölet inhvispas deri så fort det kokar opp och snart då det börjar lossa från botten slås smeten opp att kallna då andra delen af sockret iröres. När den är kall iröres 9 äggulor, en i sender och hvitorna hvispas till skum och röres sakta uti i detsamma buddingen lägges att koka. då formen förut bör vara smord och beströd med rifvit bröd. Får koka 2 ½ timme eller litet deröfver. kan ock gräddas i ugn - Till denna budding nyttjas bär eller citron sås.