Lästext
Äggryn
1 5 à 6 ägg blandas med fint vetemjöl till en hård deg som utkavlas och bör ligga att svälla. Hackas och sållas på ett papper att torka. Nyttjas till välling.
1 5 à 6 ägg blandas med fint vetemjöl till en hård deg som utkavlas och bör ligga att svälla. Hackas och sållas på ett papper att torka. Nyttjas till välling.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
5 à 6 ägg blandas med fint hvetemjöl till en hård deg som utkaflas och bör ligga att svälla. Hackas och sållas på ett papper att torrka nyttjas till välling.