70. Viborgs kringlor

Lästext

|38| |40|

Viborgs kringlor

1 Uti ett stop ljummat vatten smältes 1 skålpund socker, 10 stycken väl vispade ägg, 12 lod väl tvättat smör, 2 teskedsblad kardemumma, 5 skålpund mjöl. Jästen uppjästas förut med litet mjöl och slås när den jäser i degspadet. (Detta bör bli 8 stora kringlor) delas därför i 8 delar, varje del skall flera gånger arbetas och däremellan sättas i ett kläde att den ej kallnar. Halm bredes på plåtar och därpå läggas kringlorna färdigt att sedan sättas i ugnen. Smörjes med vatten. Rättare är att låta den jäsa på bräde, och sedan i ett durkslag hålla dem litet i kokande vatten och sedan grädda dem på halm utan plåtar.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |38| |40|

    Wiborgs kringlor.

    Uti ett stop ljummadt vatten smältes 1 ℔ socker, 10 st väl hvispade ägg, 12 lod väl tvättadt smör, 2 theskedblad kardemumma, 5 ℔ mjöl. Jästen uppgästas förut med litet mjöl och slås när den gäser i degspadet – (Detta bör bli 8 stora kringlor) delas derföre i 8 delar, hvarje del skall flere gånger arbetas och deremellan sättas i ett kläde att den ej kallnar. Halm bredes på plåtar och derpå läggas kringlorna färdigt att sedan sättas i ugnen. Smörjes med vatten. Rättare är att låta den gäsa på bräde, och sedan i ett durchslag hålla dem litet i kokande vatten och sedan grädda dem på halm utan plåtar.