74. Stadig gräddskum

Lästext

|41| |43|

Stadig gräddskum

1 När man fått stadigt skum vid vispningen, uppöses det på ett kläde. Sedan det fått stå en stund vispas gräddan ånyo och skummet avöses på samma sätt sedan skummet stadgat sig, varmed fortfares tills gräddan är slut. En äggvita ibland gräddan bidrager till skumningen.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |41| |43|

    Stadig gräddskum.

    När man fått stadigt skum vid vispningen, upp öses det på ett kläde, sedan det fått stå en stund hvispas gräddan ånyo och skummen aföses på samma sätt sedan skummet stadgat sig, hvarmed fortfares tills gräddan är slut. En ägghvita ibland gräddan bidrager till skumningen.