35. Fisklutning

Lästext

Fisklutning

1 Bra är att först blöta fisken 2 dygn, och sedan draga skinnet av innan den lutas.

2 Av en kanna sållad björkaska, ½ kvarter vit kalk och 4 kannor sjö- eller åvatten kokas en stark lut som svalas. Den sönderhuggna fisken lägges i en rymlig bytta|18||20| och den klarnade luten slås över den. Efter 5 à 6 dagar upptages fisken och sköljes i friskt vatten och nedlägges åter i rent vatten som står över och ömsas dagligen en hel vecka då den är färdig.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Fisklutning

    Bra är att först blöta fisken 2 dygn, och sedan draga skinnet af innan den lutas –

    Af en kanna sållad björkaska ½ qvarter hvit kalk och 4 kannor sjö eller åvatten kokas en stark lut som svalas. Den sönderhuggna fisken lägges i en rymlig bytta|18||20| och den klarnade luten slås öfver den. Efter 5 à 6 dagar upptages fisken och sköljes i friskt vatten och nedlägges åter i rent vatten som står öfver och ömsas dagligen en hel vecka då den är färdig.