52. Hjorthorn

Lästext

Hjorthorn

1 Till 30 ägg tages 10 skedblad tjock söt grädda och 15 skedblad socker vilket vispas väl. Därtill iröres med slev litet mjöl, så 10 skedblad|27||29| skirt smör samt mera mjöl. Degen bör ältas mycket väl, så länge att den ej fastnar vid bordet. Vid bakningen begagnas så litet mjöl som möjligt. Böra ha mera svag värme.

2 En annan beskrivning uppger att det är bra att knåda degen dagen innan den bakas. Ältas "orimligt" väl var liten degbit. 10 ägg, 10 skedblad socker, 10 dito grädda, 5 dito smör.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Hjorthorn

    Till 30 ägg tages 10 skedblad tjock söt grädda och 15 skedblad socker hvilket hvispas väl. Dertill iröres med slef litet mjöl så 10 skedblad|27||29| skirt smör samt mera mjöl. Degen bör ältas mycket väl, så länge att den ej fastnar vid bordet. Vid bakningen begagnas så litet mjöl som möjligt. Böra ha mera svag värme. [+ En annan beskrifning uppger att det är bra knåda degen dagen innan den bakas. ältas "orimlgt" väl hvar liten degbit. 10 ägg, 10 skedblad socker, 10 dito grädda 5 dito smör]