65. Potatispudding

65. Potatispudding

Lästext

Potatispudding

1 Till ett halvt stop riven kokt potatis, som med 6 skedblad smält smör arbetas tills det börjar höja sig, tages 6 väl sammanvispade äggulor, litet muskot och salt. Detta allt tillsammans med 1 ½ kvarter söt grädda röres en stund, varefter de till skum vispade äggvitorna|34||36| tillblandas. Formen smörjes. Puddingen serveras varm med följande sås. Ett stycke smör fräses med litet vetemjöl, spädes med vatten, franskt vin, socker och muskotblomma, samt avredes med par äggulor.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Potatis budding

    Till ett halft stop rifven kokt potatis, som med 6 skedblad smält smör arbetas tills det börjar höja sig, tages 6 väl sammanhvispade äggulor, litet muscott och sallt. Detta allt tillsammans med 1 ½ qvarter söt grädda röres en stund, hvarefter de till skum hvispade ägghvitorna|34||36| tillblandas. Formen smörjes. Buddingen serveras varm med följande sås. Ett stycke smör fräses med litet hvetemjöl, spädes med vatten franskt vin socker och muscott blomma, samt afredes med par äggulor.