94. Gotländsk strömming

Lästext

Gotländsk strömming

1 Till en kappe strömming:

1 skålpund salt
½ skålpund socker
1 lod vitpeppar (eller starkpeppar)
1 lod starkpeppar
1 lod lagerbärsblad
1 lod salpeter
1 ½ lod sandel
¼ lod ingefära
¼ lod kryddnejlikor

2 Strömmingen bör ligga 24 timmar i bordsättika innan den nedlägges i kryddorna. Bör sedan stå 6 veckor i god källare innan den serveras.

3 Bättre smärre fisk än stor. Mera salt tål vid att sättas.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Gottländsk ströming.

    Till en kappe ströming:

    1 ℔ sallt.
    ½ ℔ socker
    1 lod hvitpeppar (eller starkpeppar.)
    1 lod starkpeppar
    1 lod lagerbärsblad
    – salltpetter
    1 ½ lod sandel
    ¼ – ingefära
    ¼ – kryddnejlikor

    Strömningen bör ligga 24 timmar i bordsättika innan den nedlägges i krydderna Bör sedan stå 6 veckor i god källare innan den serveras –

    Bättre smärre fisk än stor. mera sallt tål vid att sättas