71. Runebergsbakelse

Lästext

|39| |41|

Runebergsbakelse

1 1 skålpund smör, 1 skålpund mjöl, 1 skålpund socker, ¼ skålpund söt mandel, ¼ skålpund dito bitter, 2 stycken ägg. Mandeln, oskållad, stötes men ej fin, knåda mycket, mycket väl på bordet, kavlas ut som vanlig tårtdeg, något tjockare än till vanliga tårtor. Urtages med runda bleckformar utan botten och gräddas med dem på spjäll, i icke mycket stark värme, tills de bli ljusbruna, varpå de med form ställas på degen och uttryckes sålunda att den råa skivan blir under och gräddade på, varefter man ovanpå den gräddade delen lägger av rå smet en krans omkring och ett dubbelt kors ovanpå samt litet sylt däremellan, allt in i formen. Smörjes med äggula och sättes åter i ugnen.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |39| |41|

    Runebergs bakelse.

    1 ℔ smör, 1 ℔ mjöl, 1 ℔ socker, ¼ ℔ söt mandel, ¼ ℔ dito bitter 2 st ägg. Mandeln, oskollad, stötes men ej fin, knåda mycket, mycket väl på bordet, kaflas ut som vanlig tortdeg något tjockare än till vanliga tortor. Urtages med runda bläckformar utan botten och gräddas med dem på spjell, i icke mycket stark värme, tills de bli ljusbruna, hvarpå de med form ställas på degen och uttryckes sålunda att den råa skifvan blir under och gräddade på, hvarefter man ofvanpå den gräddade delen lägger af rå smet en krans omkring och ett dubbelt kors ofvanpå samt litet syllt deremellan, allt ini formen. Smörjes med äggula och sättes åter i ugnen.