Lästext
Kryddsill
1 Färsk strömming lägges genast i ¾ ättika, en del vatten och något salt. Efter 24 timmar upptages fisken och ättikan får avrinna. Fisken nedlägges sedan oordnad i ett käril vari fylles en blandning av följande kryddor. Till varje varv strömming; 1 skålpund torkat fint salt, skålpund pudersocker, 1 lod svartpeppar, 1 lod lagerblad, 1 lod salpeter, ½ lod sandel, ¼ lod ingefära, ¼ lod spansk humle, ¼ lod kryddnejlikor.
2 Andra bruka: 1 skålpund salt, ½ skålpund socker, 2 lod starkpeppar, 2 lod kryddpeppar, 1 lod nejlikor, 1 lod spansk humle.
3 Strömmingen bör stå 2 månader innan den användes.
4 Skulle fisken efter nån tid befinnas vara utan lake, påhälles god saltlake av Lüneburgersalt, varefter den kan stå sig över år.