92. Kryddsill

Lästext

|49| |51|

Kryddsill

1 Färsk strömming lägges genast i ¾ ättika, en del vatten och något salt. Efter 24 timmar upptages fisken och ättikan får avrinna. Fisken nedlägges sedan oordnad i ett käril vari fylles en blandning av följande kryddor. Till varje varv strömming; 1 skålpund torkat fint salt, skålpund pudersocker, 1 lod svartpeppar, 1 lod lagerblad, 1 lod salpeter, ½ lod sandel, ¼ lod ingefära, ¼ lod spansk humle, ¼ lod kryddnejlikor.

2 Andra bruka: 1 skålpund salt, ½ skålpund socker, 2 lod starkpeppar, 2 lod kryddpeppar, 1 lod nejlikor, 1 lod spansk humle.

3 Strömmingen bör stå 2 månader innan den användes.

4 Skulle fisken efter nån tid befinnas vara utan lake, påhälles god saltlake av Lüneburgersalt, varefter den kan stå sig över år.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |49| |51|

    Krydd Sill.

    Färsk ströming lägges genast i ¾ ättika en del vatten och något salt. Efter 24 timmar upptages fisken och ättikan får afrinna. Fisken nedlägges sedan oordnad i ett käril hvari fylles en blandning af följande krydder. Till hvarje hvaf ströming 1 ℔ torkadt fint salt, ℔ pudersocker, 1 lod svartpeppar 1 lod lagerblad, 1 lod saltpetter ½ lod sandel ¼ lod ingefära ¼ lod spansk humle ¼ lod kryddnejlikor.

    Andra bruka: 1 ℔ salt, ½ ℔ socker 2 lod starkpeppar 2 lod kryddpeppar 1 lod nejlikor, 1 lod spansk humle –

    Strömingen bör stå 2 månader innan den användes.

    Skulle fisken efter nån tid befinnas vara utan lake, påhälles god sallake af Lüneburger sallt, hvarefter den kan stå sig öfver år –