14. Storstruvor

Lästext

Storstruvor

1 Ett stop ljummen söt mjölk, 6 stycken ägg, kardemumma, saffran och socker sammanvispas med fint vetemjöl till tjocklek av en tunn mjölgröt. Emellertid har man jästat upp par skedblad god jäst med litet mjölk och mjöl, detta vispas till smeten som sedan ställes att jäsa. I en panna av den storlek man vill ha struvan lägges därpå något färdigt skirat bakelsesmör, vari struvorna på vanligt sätt kokas, endast att|10||12| tratten till dessa struvor bör ha en fingerstjock pip. 3 à 4 matskedsblad smör får man öka till för varje struva.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Storstrufvor.

    Ett stop ljummen söt mjölk 6 st ägg kardemumma saffran och socker sammanhvispas med fint hvetemjöl till tjocklek af en tunn mjölgröt. Emellertid har man gästat upp par skedblad god gäst med litet mjölk och mjöl, detta hvispas till smeten som sedan ställes att gäsa. I en panna af den storlek man vill ha strufvan lägges derpå något färdig skiradt bakelse smör, hvari strufvorna på vanligt sätt kokas endast att|10||12| tratten till dessa strufvor bör ha en fingers tjock pip. 3 à 4 matskedblad smör får man öka till för hvarje strufva.