51. Jäst

Lästext

Jäst

1 Ett par nävar humla övergjutas med ett stop vatten uti ett käril vilket ställes i en het bakugn. |26||28|Efter ett par timmar sätter man några nävar vetemjöl till det ljumma avkoket utan att avsila det, tills blandningen får lagom konsistens. Sedan blandar man därtill en tekopp god jäst och sätter den på ett varmt ställe att jäsa. Efter slutad jäsning fylles det hela i ett käril som kan väl tillslutas och förvaras på ett svalt ställe. Av den sålunda beredda jästen behöves endast en tekopp för att bereda ny jäst.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Gäst

    Ett par näfvar humla öfvergjutas med ett stop vatten uti ett käril hvilket ställes i en het bakugn. |26||28|Efter ett par timmar sätter man några näfvar hvetemjöl till det ljumma afkoket utan att afsila det, tills blandningen får lagom consistence Sedan blandar man dertill en thekopp god gäst och sätter den på ett varmt ställe att gäsa. efter slutad gäsning fylles det hela i ett käril som kan väl tillslutas och förvaras på ett svalt ställe. Af den sålunda beredda gästen behöfves endast en thekopp för att bereda ny gäst.