86. Roast Beef

Lästext

|45| |47|

Roast Beef [rostbiff]

1 (engelsk beskrivning.)

2 Ugnen måttligt varm. Stänk litet mjöl i pannan, varpå köttet dit lägges. När det börjar stekas öses emellanåt ett par skedblad av spadet över köttet. För varje mark av köttets vikt, erfordras en fjärndels timmes tid till stekningen. Då köttet är nära stekt, saltas därpå efter vad man anser behövligt. Öses över med spadet. Var varsam att det icke brännes eller blir brunt emedan det fördärvar smaken. Då köttet är stekt avhälles flottet och tillhälles så mycket uppkokt vatten som erfordras och insättes i ugnen att uppkoka, då det är färdigt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |45| |47|

    Roast Beef.

    (engelsk beskrifning.)

    Ugnen måttligt varm. stänk litet mjöl i pannan, hvarpå köttet ditlägges. när det börjar stekas öses emellanåt ett par skedblad af spadet öfver köttet. För hvarje mark af köttets vigt, erfodras en fjerndels timmes tid till stekningen Då köttet är nära stekt, saltas derpå efter hvad man anser behöfligt. Öses öfver med spadet. Var varsam att det icke brännes eller blir brunt emedan det förderfvar smaken. Då köttet är stekt afhälles flottet och tillhälles så mycket uppkokt vatten som erfodras och insättes i ugnen att uppkoka, då det är färdigt