69. Potatispudding

Lästext

Potatispudding

1 Man kokar potaterna, men ej för mycket och låter dem få kallna, då de sedan rives fina att ingen klimp får medfölja: och till en kannas rymd tages ½ stop löst mäten av den rivna mosen, vilken arbetas med 12 skedblad smält smör tills det bliver smidigt och börjar fragga sig, då det tillägges 12 äggegulor förut väl vispade, kanel, socker, citronskal, kardemumma, litet salt allt efter smak och arbetas. Allt till en led, sedan tillblandas även 3 kvarter väl vispad söt grädda, samt när formen är smord, dito till skum klappade äggvitor varefter den får sättas i ugnen.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Potatoes Pudding.

    Man kokar potaterna, men ej för mycket och låter dem få kallna, då de sedan rifves fina att ingen Klimp får medfölja: och till en Kannas rymd tages ½ Stop löst mäten af den rifna mosen, hvilken arbetas med 12 skedblad smält smör tills det blifver smidigt och börjar fragga sig, då det tillägges 12 äggegulor förut väl vispade, Canel, Socker, Citronskal, Cardemumma litet salt alt efter smak och arbetas. Alt till en led, sedan tillblandas äfven 3 qvarter väl vispad söt grädda, samt när formen är smord d:to til skum klappade ägghvitor hvarefter den får sättas i ugnen.