Lästext
Tårta av ärtmjöl
1 Ärterna härtill tillredas på följande sätt: Goda gula ärter förvällas så länge att skalet lossnar så att man kan få det av dem, vattnet silas väl därutav varefter de tunt utbredas på flata fat att uti svag värme torkas i ugn vilken är tjänligast efter brödbakning, |28|sedan de äro väl torra, stötes eller malas de sönder, så fina att man kan sikta dem genom florsikt; varefter mjölet är färdigt.
2 Till 12 lod socker tages 2 lod bittermandel, vilka sedan de äro skalade och fint stötta blandas med sockret. 14 äggegulor slås i ett fat och 7 vitor i ett annat, varefter man börjar vispa i bägge på en gång, och då gulorna äro väl söndervispade slås litet i sänder av det förut med mandeln blandade sockret. När allt är utislagit vispas det en god stund, varefter 6 lod ärtmjöl sakta utiröres, samt då det är väl nedrört slås även vitorne till och röras varligt om att allt blir väl nedrört, och blandat. Då bör ugnen vara tillredo att insätta bakelsen, som kan nyttjas i stor form eller i smärre, till denna vispning fordras en ½ timme, och fås ugnen ej eldas för starkt.