41. En god fatbakelse

Lästext

En god fatbakelse

1 Skira en skålpund smör väl ifrån saltet; rör i smöret tills det bliver tjockt, som en hård pomada och slå däri 16 à 20 äggulor, riv en citron på socker och skav det gula som fastnat på sockret även däri, stöt helt fint socker och lägg härtill en göpen. När detta är väl sammanrört så lägg häri fint vetemjöl att det bliver tjockt som en hård deg. Sedan mjölet bliver inrört så skär en tvärhands breda och långa pappersrimsor, hav och till råds skuren mandel, suckat i tärningar, insyltade pomeransskal, korinter, socker, en sked|20||14|full av degen lägges på var lapp och tryckes fast och doppas i det skurna hopblandade smeten, så att det fäster sig vid degen. Gräddas i en lindrig värma, när det tages ut drages pappret bort.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    en god fatt bakelse

    skira en ℔ smör väl ifrån saltet; rör i smöret tils det blifver tjokt, som en hård pomada och slå däri 16 a 20 äggulor rif en Citron på såcker och skaf det gola som fastnat på såckret äfven däri stöt helt fint såcker och lägg härtil en göpen. När detta är väl samman rödt så lägg häri fint hvetemjöl at det blifver tjockt som en hård deg. Sedan mjölet blifver inrödt så skär en tvär hands breda och långa pappers rimsor haf och til råds skuren mandel sukat i terningar insyltade pomransskal Corrinter såker en sked |20||14|full af degen lägges på hvar lapp och tryckes fast och doppas i det skurna hopblandade smeten, så at det fäster sig vid degen. Gredas i en lindrig värma när det tages ut drages pappret bort.