59. Att koka husblossgelé

Lästext

Att koka husblossgelé

1 3 lod husbloss, en [tr]edjedels stång vanilj plockas sönder i ett stop vatten [?] kokas tills det blir ett kvarter gelé, sedan silas det genom silduk, och slås sedan till ett stop uppkokt söt grädda, som ännu en gång uppkokas, socker sättes efter smak.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Att koka Husblåssgelée.

    3 lod Husblåss en [tr]edjedels stång Vanille plåckas sönder i et stop vatten [?] kokas tills det blir ett qvarter gelée, sedan silas det genom silduk, och slås sedan till et stop upkokt söt grädda, som ännu en gång upkokas, Socker sättes efter smak.