5. Maränger

Lästext

Maränger

1 16 färska äggvitor vispas till ett hårt skum i mässingskittel. Sedan rörs sakta 32 lod fint florsiktat socker och litet cedroolja att det får smak. Då bör ugnen vara tillreds med svag värme, då har man vanliga fiskbräder varpå läggs papper och sedan öses med sked så stora plättar som vanliga sockerbrön, som bör gå fort att de ej få rinna. Sist siktas socker över dem. Skyndas med |3||3|bräden i ugnen. När de bli så hårda att de kan hanteras tages de ut och när de tas av pappret som sker med kniv tages in uti bort litet med tesked. Något sylt sättes i stället, ett körsbär eller hallon. 2 delar sättes ihop med flata sidan mot varann där syltet sitter och kläms bräddarne nätt tillhopa att ej någon öppning syns.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Maringer.

    16 färska äggvitor vispas til et hårdt skum i mässingskittel. Sedan rörs sagta 32 lod fint flor sigtat såcker och litet cedro ollja at det får smak. då bör ugnen vara tilreds med svag värme, då har man vanliga fissk bräder var på lägs papper och sedan öses med sked så stora plä[t]tar som vanliga såckerbrön, som bör gå fort at de ej få rinna. sist sigtas såcker öfver dem. skyndas med |3||3|bräden i ugnen. När de bli så hårda at di kan hanteras tages de ut och när de tas af pappret som sker med knif tages in uti bort litet med thé sked. Någott sylt sättes i stället et kjersbär eller hallon. 2 delar sättes ihop med flata sidan mot hvaran där syltet sitter och klams bräddarne nätt tilhopa at ej någon öpning syns.