48. Vörtbröd

Lästext

Vörtbröd

1 Till en kanna mjölk tages ½ stop brun sirap, vilket kokas med pomeransskalen, och slås sen till mjölken, tvättat smör knådas uti så stort som ett gåsägg och drygt jäst knådas sen med hälften råg- och vetemjöl om man vill och knådas hårdare än annat jästbröd.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Vört bröd.

    til en kanna mjölk tages ½ stop brun sirap hvilket kokas med Pomerants skalen, och slås sen til mjölken tvättat smör knådas uti så stort som ett gås ägg och drygt gäst knådas sen med hälften råg och hvetmjöl om man vill och knådas hårdare än annat gäst bröd.