63. Oxköttspastej

Lästext

Oxköttspastej

1 In ikring själva formen lägges smördeg, och sedan lägges en rå köttfärs; av kött skäres tunna skivor som bultas till kalops, lägges in med litet smör eller märg, litet mjöl och lök, salt och muskotblomma, kryddpeppar, stänkes med litet franskt vin, litet soja i varannat varv; så kontinueras tills formen blir full, varannat varv kalopskött, och tunna färsplättar, sedan formen är full lägges färs och smördeg över; den tål gräddas i 2:ne goda timmar, uti såsen är smör och mjöl brynt med litet lök varuppå slås stark buljong, även lägges litet sås, av inlagd lök däruti.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Oxkötts Pastej.

    In ikring sjelfva formen lägges smör deg, och sedan lägges en rå kött färs; af kött skäres tunna skifvor som bultas till Kalops, lägges in med litet smör eller märg litet mjöl och lök Salt och Mu[s]cottblomma, Kryddpeppar, stänkes med litet franskt vin, litet Soija i hvarannat hvarf; så continueras tills formen blir full, hvarannat hvarf Kalops Kött, och tunna färsplättar, sedan formen är full lägges färs och smör deg öfver; den tål gräddas i 2:ne goda timmar, uti Saucen är smör och mjöl brynt med litet lok hvarupå slås stark Bouillon äfven lägges litet Sauce, af inlagd lök däruti.