2. Sandbakelse

Lästext

Sandbakelse

1 12 lod tvättat smör, 14 lod mjöl, 6 dito sötmandel, 1 lod bitter, 7 lod socker, 2 äggulor, vilka klappas tillsammans och slås sedan till mjölet och smöret, som först arbetas tillhopa, och sist mandeln. Sedan packas det uti osmorda former, och gräddas uti svagare värme, ovanvärmen bör vara svagare.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Sand Bakelse.

    12 lod tvättat smör, 14 lod mjöl 6 dito sötmandel 1 lod bitter 7 lod såcker, 2 äggulor, hvilka klappas tilsammans och slås sedan til mjölet och smöret, som först arbetas tilhopa, och sist mandeln. Sedan packas det uti osmorda former, och gräddas uti svagare varme, ofvan vermen bör vara svagare.