20. Bakelse av potatismjöl

20. Bakelse av potatismjöl

Lästext

Bakelse av potatismjöl

1 Till 6 ägg tages 7 lod potatoesmjöl, gulor och vitor vispas var för sig, tills vitorna bliver ett hårt skum, sedan slås gulorna till vitorna, och 14 lod fin siktat socker däruti, sedan alltsammans en ½ timma, och sedan röres däruti 7 lod potatoesmjöl och straxt uti formerna som förut böra vara smorda, och beströdda med rivet bröd, ty sedan smeten är färdigvispad får den ej stå utan bör genast komma i ugnen; den bör vara så varm som till tårta.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Bakelse af Potatoes mjöl.

    Till 6 ägg tages 7 lod potatoes mjöl, gulor och hvitor vispas hvar för sig, tills hvitorna blifver et hårdt skum, sedan slås gulorna till hvitorna, och 14 lod fin Sigtadt socker däruti, sedan allt sammans en ½ timma, och sedan röres däruti 7 lod Potatoes mjöl och straxt uti formerna som förut böra vara smorda, och beströdda med rifvet bröd, ty sedan smeten ärfärdig vispad får den ej stå utan bör genast komma i ugnen; den bör vara så varm som till Tårta.