38. Chatörer

Lästext

Chatörer

1 Man gör kräm av 6 äggulor, lite mjöl, stött kanel, rivet pomeransskal, söt mjölk eller grädda och socker, vispas på elden tills det kokar, kramas lite citron- och pomeranssaft uti, ställas sedan att kallna och slås där i 4 äggegulor, 2 med vitan och rörs väl om, i små former lägges tunt utkavlad mördeg och slås formerna så när fulla av detta kräm, man skär insyltad pomeransskal, suckat, i fina tärningar, hackad mandel, korinter och socker strös över dem då de sättes i ugnen i mycket lindrig värme.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    chatörer

    Man gör krem af 6 äggulor lite mjöl stött kanel rifvit pomrans skal söt mjölk eller grädda och såcker vispas på elden tils det kokar, kramas lite Citron och pomrance saft uti, stellas sedan at kalna och slås där i 4 äggegulor 2 med hvitan och rörs väl om, i små former lägges tunt utkaflad mördeg och slås formerna så när fulla af detta krêm, man skär insyltad pomrans skal, sukat, i fina tärningar hackad mandel Corrinter och såcker strös öfver dem då de sättes i ugnen i mycket lindrig varme.