32. Beskrivning på mjölpudding

32. Beskrivning på mjölpudding

Lästext

|16|

Beskrivning på mjölpudding

1 Man tager ett kvarter mjölk och 8 lod smör, när mjölken är uppkokt vispas däruti 8 lod gott vetemjöl som kokar tills det lossnar från pannan, sedan slås det i ett fat att kallna, då man sedan uppblandar det med 6 à 8 ägg, efter behag söt grädda, litet mandel och socker, samt rivna citronskal om man så behagar; då är den färdig att slås i formen som sättes i långsam värme, på det den ej må stiga; denna pudding bör ätas med röd sås.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |16|

    Beskrifning på mjöl Pudding.

    Man tager et qvarter mjölk och 8 lod smör, när mjölken är upkokt vispas däruti 8 lod godt hvetemjöl som kokar tills det lossnar från pannan, sedan slås det i ett fat att kalna, då man sedan uppblandar det med 6 à 8 ägg, efter behag söt grädda, litet mandel och Socker, samt rifvna Citronskal om man så behagar; då är den färdig att slås i formen som sättes i långsam värme, på det den ej må stiga; denna Pudding bör ätas med röd Sauce.