Lästext
Att koka tvål
1 Göres lut av god aska, 3 kappar aska och 1 kappa kalk. Askan bör vara sållad. Detta suftas i en så[?] och öses på karet; vars botten bör vara sorgfälligt lagt, med käppar och pärtor 2 varv, halm och ett grovt kläde. Om man har 1 tunna aska så kokas 4 såar vatten på karet som täckes till andra dan eller om man vill läto[?] den stå en dag över. 8 à 10 marker ister eller vad flott man har, kan kokas uti en vanligt stor järngryta, som aktas noga då den kokar upp att den ej får koka över. Den bör koka från morgon till kvälln, ju längre tvål kokar dess bättre blir den. 30 nävar koksalt, då den kokar tills man tycker att saltet är smält och det skär sig som en ölost; till såpan kan tas svagare lut, och hvad flott som helst; om ben finns så krossas de väl, i synnerhet om man [har] en varm bakugn samt låter dem där bliva väl varma och genast hugger och bultar dem väl fina och lägger afton för ut dem i blöt i stark lut.