16. Biskvi

Lästext

Biskvi

1 Till 1 skålpund [vilken ingrediens?] och 26 lod fin stött socker tages 40 ägg vilka allesammans väl ifrån vitan skiljas; vitorna vispas utan uppehåll uti ett rymligt käril med en hård visp, tills det allt är som en fragga, sockret lägges i gulorna och röres väl tillsammans, sedan lägges det till vitorna som allt hittills blivit vispade, röres väl om att allt kommer i god blandning, så snart gulorna lägges till vitorna bör ugnen vara tillredo, då det ganska hastigt lägges uti små papperslådor, strös fint socker över samt sättes i ugnen.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Biscuit.

    Till 1 ℔ [vilken ingrediens?] och 26 lod fin stött Socker tages 40 ägg hvilka allesammans väl ifrån hvitan skiljas; hvitorna vispas utan uppehåll uti et rymligt käril med en hård visp, tills det allt är som en fragga, Sockret lägges i gulorna och röres väl tillsammans, sedan lägges det till hvitorna som alt hitils blifvit vispade, röres väl om att alt kommer i god blandning, så snart gulorna lägges till hvitorna bör ugnen vara tillredo, då det ganska hastigt lägges uti små pappers lådor, strös fint Socker öfver samt sättes i ugnen.