Lästext
En förrätt
1 Skäres färska tungor i fina rimsor, samt palsternackor, som förut äro brynta, utan smör, sedan göres sås av köttspad, litet franskt vin, svart- och kryddpeppar och en äggegula som slås över och gräddas.
1 Skäres färska tungor i fina rimsor, samt palsternackor, som förut äro brynta, utan smör, sedan göres sås av köttspad, litet franskt vin, svart- och kryddpeppar och en äggegula som slås över och gräddas.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
Skäres färska tungor i fina rimsor, samt palsternackor, som förut äro brynta, utan smör, sedan göres Sauce af kött spad, litet Franskt vin, Svart och kryddpeppar och en äggegula som slås öfver och gräddas.