Lästext
|25|
En sorts bakelse
1 18 äggvitor vispas till skum, sedan röres därtill ett skålpund fin riven mandel, och ett skålpund dito socker, smeten öses uti krusade papperslådor och gräddas uti svag värme.
1 18 äggvitor vispas till skum, sedan röres därtill ett skålpund fin riven mandel, och ett skålpund dito socker, smeten öses uti krusade papperslådor och gräddas uti svag värme.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
18 ägghvitor vispas till skum, sedan röres därtill et ℔ fin rifven mandel, och et ℔ Dito Socker, smeten öses uti krusade Pappers lådor och gräddas uti svag värme.