68. Drottningbakelse

Lästext

Drottningbakelse

1 Till 12 ägg tages 24 lod mjöl, en mark socker och en mark smör vilket väl tvättas saltet ifrån och arbetas tills det blir vitt och löst som en grädda, då sättes sockret och äggena ett par i sänder samt sist mjölet och då det är väl inblandat öses smeten uti former, men ej för fulla ty de pösa mycket.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Drottning Bakelse.

    Till 12 ägg tages 24 lod mjöl en mark Socker och en mark Smör hvilket väl tvättas Saltet ifrån och arbetas tills det blir hvitt och löst som en Grädda, då sättes Sockret och äggena et par i sender samt sist mjölet och då det är väl inblandat öses smeten uti former men ej för fulla ty de pösa mycket.