50. Mandelspånor

Lästext

Mandelspånor

1 Ett fjärndels skålpund stött mandel, lika mycket rivet socker, två vispade ägg och ett halvt skålpund fint mjöl göres till en smidig deg, arbetas ut på bordet, kavlas till en knivsbak tjock kaka varav skäres avlånga stycken tvärfingers breda som gräddas i ugnen och glaseras med äggvita och socker.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Mandel spånor.

    ett fjerndels skålpund stött mandel lika mycket rifvit såcker två vispade ägg och ett halft skålpun fint mjöl göres til en smidig deg, arbetas ut på bordet kaflas til en knifs-bak tjock kaka hvaraf skäres aflånga stycken tvärfingers breda som gräddas i ungnen och glaceras med äggvita och såcker.