Lästext
En förrätt
1 Rismjöl kokas uti mjölk till en tunn gröt och sedan blandas däribland, fin hackad lax och ett eller två ägg, gräddas sedan uti lådor.
1 Rismjöl kokas uti mjölk till en tunn gröt och sedan blandas däribland, fin hackad lax och ett eller två ägg, gräddas sedan uti lådor.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
Rismjöl kokas uti mjölk till en tun gröt och sedan blandas däribland, fin hackad lax och ett eller två ägg, gräddas sedan uti lådor.