31. Gula spånor

Lästext

Gula spånor

1 8 äggegulor, 6 lod fint siktat socker, ett skedblad skirat smör, som blandas väl, härtill röres så mycket gott vetemjöl att smeten blir så tjock, att den kan bredas ut på smorda järnspjäll eller bleckplåtar, för att gräddas i ugnen, sedan uppskäras den till spånor.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Gula Spånor.

    8 äggegulor, 6 lod fint sigtadt Socker, et skedblad skirat smör, som blandas väl, härtill röres så mycket godt hvetemjöl att smeten blir så tjock, att den kan bredas ut på smorda järn spield eller bläckplåtar, för att gräddas i ugnen sedan upskäras den till Spånor.