12. Mandelcrème

Lästext

Mandelcrème

1 Ett ½ skålpund söt mandel med 3 à 4 bitter, skållas och stötas helt fina med litet söt mjölk; samt därefter kokas uti ett stop söt mjölk med ett stycke hel kanel, smör så stort som ett hönsägg. NB väl urtvättat, och socker efter smak. Låt detta koka under ständigt rörande tills det bliver som en tunn gröt, då vispas 4 äggvitor till hårt skum, röres uti, och genast lyftes av elden, samt röres till det bliver kallt, sedan slås på fat. Då det skall anrättas, så utsiras det på efterföljande vis. Tag ett teskedblad röd bärsaft av vad sort som helst, blanda upp det med fint socker helt tjockt, då det är väl smält doppa en fjäder däruti och rita på krämen rosor, rutor eller vad som behagas.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Mandel crême.

    Ett ½ ℔ söt mandel med 3 a 4 bitter, skållas och stötas helt fina med litet söt mjölk; samt derefter kokas uti ett stop söt mjölk med ett sty: hel Canel, Smör så stort som ett höns ägg NB väl urtvättat, och såcker efter smak. Låt detta koka under ständigt rörande tils det blifver som en tun gröt, då vispas 4 äggvitor til hårdt skum, röres uti, och genast lyftes af Elden, samt röres til det blifver kalt, Sedan slås på fat. Då det skall anrättas, så utsiras det på efterföljande vis. Tag ett thée skedblad röd bärsaft af hvad sort som helst blanda upp det med fint såcker helt tjockt, då det är väl smält doppa en fjeder deruti och rita på krämen Rosor rutor eller hvad som behagas.